O mnie

Dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak


Doktor nauk medycznych, dietetyk medyczny, psycholog, współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Wykładowca akademicki i menadżer kierunku „Dietetyka” w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku. Członek Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Do jelitowego i Metabolizmu oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się gałąź nauki, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem społeczeństwa. Zwracanie uwagi ludzi na jakość posiłków ma wiele plusów, takich jak kształtowanie zdrowszych nawyków żywieniowych, ale jednocześnie niesie za sobą ryzyko pojawienia się „ekspertów” od żywienia, którzy nie posiadają odpowiednich kwalifikacji do prowadzenia dietoterapii. Praca dietetyka wymaga wielodyscyplinarnej wiedzy oraz holistycznego podejścia do pacjenta, co wymaga nieustannego kształcenia się i zdobywania doświadczenia.


Zainteresowanie zdrowym odżywianiem zaczęło się od osobistej zmiany nawyków żywieniowych, co skłoniło do rozpoczęcia studiów i uzyskania dyplomu magistra dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Moja praca opiera się głównie na pracy z drugą osobą i aby uzyskiwać dobre efekty terapeutyczne podjęłam kolejne studia i uzyskałam tytuł magistra psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Moja dalsza droga zawodowa skupiła się głównie na wsparciu żywieniowym i dietoterapii chorych niedożywionych i onkologicznych, co z kolei skłoniło mnie do realizacji pracy doktorskiej w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, a w 2020 roku uzyskałam tytuł doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu. Aktualnie uczę innych jako wykładowca akademicki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku.


Ogromnie ważną częścią mojej pracy jest indywidualna praktyka i dietoterapia. Posiadam wieloletnie doświadczenie we współpracy z chorymi z otyłością, cukrzycą, hipercholesterolemią, nadciśnieniem tętniczym oraz innymi chorobami dietozależnymi. Zajmuję się również wspomaganiem żywieniowym osób z chorobami przewodu pokarmowego oraz cierpiących na niedożywienie. Szczególnie ważna jest dla mnie dietetyka onkologiczna, której poświęciłam kilka lat mojego doktoratu, realizując moją pracę doktorską w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zdobywałam również jako dietetyk Fundacji OmeaLife-Rak piersi nie ogranicza, współpracując z Breast Cancer Unit UCK w Gdańsku, w trakcie wolontariatu w Klinice Chirurgii Onkologicznej UCK w Gdańsku oraz pracy w Klinice Onkologii i Radioterapii UCK w Gdańsku. Moje doświadczenia oraz wiedzę zebrałam w książce „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.

Poza pracą indywidualną z pacjentem oraz działalnością naukową i akademicką, posiadam doświadczenie we współpracy w różnych projektach. Zajmowałam się m.in. koordynowaniem diet oraz prowadzeniem wykładów w Primavera Jastrzębia Góra oraz PrimaFood Catering Dietetyczny, komponując diety odchudzające, posiłki roślinne oraz tworząc menu od podstaw.

W swojej pracy najbardziej lubię różnorodność, możliwość rozwoju w wielu kierunkach oraz realną pomoc drugiej osobie.


Publikacje

„Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”

Poradniki dla pacjentów

Wywiady